Tel: 0266 321 012
office@bankfalvakozbirt.eu
Csikbankfalva, Hargita megye

🔍
 
 
Ez a tél sem volt jobb, mint a többi
2010-01-10
 

– Sok jót nem mondhatok a megyei utak jelenlegi állapotáról – nyilatkozta a Hargita Népének György Béla Zsolt arra a kérdésre válaszolva, hogy mennyire viselte meg a tél útjainkat, az enyhe időjárásnak volt-e pozitív hatása az utak állapotára.

A szakember szerint az utak tekintetében nem sokban különbözött az idei tél az előző évek hideg évszakától.

A csapadék ugyanúgy károsította, fellazította főként a kövezett utakat, ennek ellenére idén télen az utakat ért károsodás körülbelül mindössze 1/3-a az előző években tapasztalt romlásnak.

– Ez nem egyértelműen az enyhe tél következménye – mondta György Béla Zsolt –, hanem annak is, hogy az ősz folyamán, a tavalyi esztendőben immár másodszor betömködték a megyei utakon tátongó gödröket, és a tél folyamán is, mert az időjárás engedte, hidegaszfalttal foltozták az utakat.

Ezenkívül hó hiányában a hóeltakarításra leszerződött összegek egy részét is útkarbantartási munkálatokra lehetett fordítani.

– Legnagyobb gondunk az útelöregedés, ezzel a folyamattal szemben tehetetlenek vagyunk – vélte az igazgató.

Az elöregedett utakon segítenek ugyan valamelyest a javítási munkálatok, az új felületi bevonat – mint például az Akó-kaputól Csíkszentgyörgy felé vezető út esetében, ahol a két évvel ezelőtt leterített felületi bevonatnak köszönhető, hogy ma lényegesen kevesebb gödör tátong az úttesten – ám ezek esetében csak a teljes felújítás jelentene megnyugtató megoldást. Ebben a helyzetben van a megye legrosszabb útszakasza, a Székelyudvarhelyt Székelykeresztúrral összekötő 137-es út is.

– Ezzel az egyébként igen forgalmas útszakasszal szemben teljesen tehetetlenek vagyunk. Az önkormányzat hitelből kívánja a teljes felújítását finanszírozni, ám ez a dolog egyelőre a tervezés fázisában van – jelentette ki György Béla Zsolt.

Csíkban a legrosszabb állapotban lévő megyei útnak a Bánkfalva és Csíkszentmárton közötti útszakaszt tartja a szakember. Mint elmondta, ez az út valahogy mindig a fontossági sorrend végére került, mikor a pénzek elosztásáról volt szó, így javítására nem került sor.

FORRÓ-ERŐS GYÖNGYI

LELŐHELY:

http://www.hhrf.org/hargitanepe/2007/feb/hn070222.htm  2007 febr. 22.

 
Vissza
 
 
 
 
 
copyright 2016 Csíkbánkfalva közbirtokosság
design btz