Tel: 0266 321 012
office@bankfalvakozbirt.eu
Csikbankfalva, Hargita megye

🔍
 
 
BÁNKFALVA ÉS KÖRNYÉKE
2009-01-05
 

Csíkbánkfalva - Szentegyháza patak, kitérő Adorjánfürdőre - Szénégető pataka - Havas - tető (1253 m) - Óriás - tető (1297 m) - Boldogasszony - kápolna - Csíkszentgyörgy

Jelzés: hiányos piros pont Hossza: 12 km +1,5 km kitérő oda-vissza Adorján-fürdőre Menetidő:4-6 óra Szintkülönbség: 560 m Jellemzés: Csak nyári túrára ajánljuk a ritka jelzések és az Óriás-tető nagyon meredek északnyugati hegy-lába miatt.

 

Csíkbánkfalva templomától indulunk a falu között a Szentegyháza pataka mentén. A házak mögötti dombocskán a Kálvária kápolnája látható. Két kilométer után útelágazáshoz érkezünk. Ha meg akarjuk látogatni Adorján-fürdőt, a bal oldali útra térünk. Az út egyenletesen harántol felfelé kb. 700 méteren. A kaszáló felső részében az alig csordogáló Borvíz-patak medrének bal partján található a régi Adorján-fürdő borvízforrásainak egyike. Fennebb tőle, szorosan az erdő szélén a meleg fürdő romos épülete, és félig kiapadt forrásaiba botlunk. Még mindig elsőrangú táborozó- és pihenőhely. Visszatérve az útelágazáshoz, a Szénégető-patak bal oldalán a Maj-domb (969 m) lábánál lévő kaszálókon haladunk előre és egyre fennebb. Az erdő szélét elérve az út hirtelen meredekké válik. Mindvégig megmarad a patak bal oldalán, 50-80 méterrel magasabban. Szűk két kilométer után a követendő hegygerinc keskeny tisztására érkezünk. Itt éles szögben balra fordulunk, és megkezdjük felfelé haladó utunkat a Havas-tető irányába (észak­kelet). Jobbról és balról fenyőerdők sorfala zárja el a kilátást. Egy kilométer után a Havas-tetőn (1253 m), egy újabb kilométer után az Óriás-tetőn (1297 m) találjuk magunkat. Az Óriás-tető előtt (dél) kétfelé válik az út. A jobb oldali ág beereszkedik egy kaszálón a főgerinc ösvénybe, a Karocsi-hegy (1193 m) fölött (1-es út). A másik ága bal felé tér el az Óriás-tető alatt és ennek meredek, erdővel borított, nyugatra lejtő hegylábán leereszkedik a Csíkszentgyörgy fölött álló Boldogasszony-kápolnáig. Az út az első kilométeren sötét fenyőerdőben halad, majd egészen Csíkszentgyörgyig (újabb 2 km) egy kaszálókkal tarkított, nyitott domboldalon. A kápolnától a Fiság völgye tömött füzérfalvaira nyílik kitűnő rálátás, nyugatra az Alcsíki-medence széles tere tárul ki, háttérben a Hargita sötét erdőkkel borított, hullámos gerincével, amelyből leginkább a Kakukk-hegy (1558 m) csúcsa magasodik ki.

 

http://www.szekelyszallas.hu/content/view/226/111/lang,hu/

 
Vissza
 
 
 
 
 
copyright 2016 Csíkbánkfalva közbirtokosság
design btz